
Kurser i SØM –
Den Socialøkonomiske Investeringsmodel
Arbejder du med sociale investeringer i en kommune, i en organisation eller i staten? Så har du nu muligheden for at komme på kursus i at bruge SØM – Den Socialøkonomiske Investeringsmodel. De første kurser afholdes i alle landets regioner i maj og juni måned.
27. februar 2018
I januar i år blev Den Socialøkonomiske Investeringsmodel – SØM lanceret. Modellen er udviklet af VIVE og Incentive for Socialstyrelsen, og den kan hjælpe kommuner og andre med at beregne de økonomiske konsekvenser af sociale indsatser og dermed fremme investeringstankegangen på det sociale område. Du kan læse mere om modellen her eller her.
I løbet af foråret udbydes første runde af kurser i modellen i alle landets regioner. Der er tale om to forskellige kursusforløb: Spor 1 og Spor 2.
Spor 1: Introduktion til SØM
Spor 1 er et 1-dags kursus, som giver en introduktion til SØM og fokuserer på, hvordan SØM kan anvendes, for eksempel som bidrag til et beslutningsoplæg.
Målgruppen er primært kommunale beslutningstagere og fagpersoner (både socialfaglige og økonomimedarbejdere), og sekundært øvrige aktører med interesse i socialøkonomi. Vi anbefaler, at en kommune (eller organisation) sender både ledere, økonomimedarbejdere og fagpersoner på samme kursus.
På kurset får deltagerne kendskab til SØM og viden om, hvordan resultaterne kan anvendes hensigtsmæssigt i en beslutningssituation. Deltagerne får også kendskab til baggrunden for SØM og får indsigt i de forudsætninger og anvendelsesmuligheder, de skal være opmærksomme på, når de anvender resultaterne fra SØM som led i prioriteringer og beslutninger.
Efter kurset kan deltagerne bl.a.:
- Forstå baggrunden for SØM og de bagvedliggende forudsætninger og anvendelsesmuligheder.
- Bestille analyser med SØM hos kommunens brugere af SØM.
- Inddrage resultaterne fra SØM i beslutninger.
- Motivere kolleger til at bruge og udbrede SØM.
Spor 2: Lær at lave dine egne SØM-analyser
Spor 2 er et 2-dages kursus, som giver en grundig indføring i SØM og har fokus på at gøre deltagerne i stand til at lave deres egne analyser i SØM.
Målgruppen er primært deltagere fra kommuner eller andre, der selvstændigt udfører økonomiske evalueringer af sociale indsatser, og sekundært personer, der udarbejder analyser på vegne af andre. Vi anbefaler, at deltageren har været på spor 1 først. Den første af de to kursusdage på spor 2 ligger umiddelbart efter spor 1, således at man kan tage dem i sammenhæng. Den anden kursusdag ligger 4-6 uger efter.
På kurset får deltagerne kendskab til, hvordan SØM kan anvendes i praksis, og de får solidt kendskab til modellens beregningsramme og vidensdatabase. Deltagerne vil i løbet af spor 2 få mulighed for at regne på egne cases i SØM.
Efter kurset kan deltagerne bl.a.:
- Indtaste egne forudsætninger om succesrate, konsekvenser og priser.
- Regne på målgrupper, effekt, konsekvenser og priser fra SØM’s vidensdatabase.
- Vurdere, hvad forudsætninger og antagelser betyder for resultaterne.
- Forstå, hvordan modellen kan anvendes i samarbejde på tværs af aktører (stat/region/kommune samt på tværs af kommunale forvaltninger).
- Præsentere og fortolke resultater fra SØM.
Der vil blive udbudt en ny runde spor 1- og spor 2-kurser i efteråret. Desuden vil der blive udbudt spor 3-kurser i 2019 i form af onlinewebinarer, hvor der er mulighed for at blive klogere på specifikke emner.
Kontakt Rasmus Højbjerg Jacobsen, seniorforsker, VIVE, på raja@vive.dk eller på 2539 5717 eller:
Del på
Andre nyheder
SERVICES
Market access og sundhedsøkonomi
Market access-landskab og -strategi, real-world evidence og registeranalyser, sundhedsøkonomisk modellering, HTA- og tilskudsansøgninger, litteraturstudier, surveys og patient-reported outcomes.
Transport og infrastruktur
Omkostningsanalyser, business cases, investeringsanalyser, prissætning, takster, big data, kollektiv transport, regulering, markedsanalyser.
Klima og energi
Samfundsøkonomi, cost-effectiveness, business cases, investeringsplaner, klimaplaner, effektiviseringspotentialer, regulering, skatter og afgifter, fremskrivninger og scenarier.
Samfundsøkonomi
Cost-benefit, cost-effectiveness, intern rente, nutidsværdi, skatteforvridning, effekter for statskassen, afgifter, skatter.
Prissætning
Pricing excellence, værdibaseret prissætning, prissætning af nye produkter, design af nye prismodeller, optimering af rabatter og rabatpolitik, prisregulering.
Konkurrence og erstatning
Økonomiske erstatningsopgørelser, fusioner, statsstøtte, dominerende stilling, immaterielle rettigheder.
BI & Analytics
Analytics, BI, data, what if?, Python, Power BI, kortlægning, diagnose, prognose, anbefaling, forecast, værktøjer.