
NY VERSION AF SØM REGNER PÅ INDSATSER FOR BØRN OG UNGE
En udvidelse af Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM, gør det muligt at udregne de økonomiske konsekvenser af sociale indsatser over for udsatte børn og unge over tid. VIVE og Incentive har udvidet modellen for Socialstyrelsen.
30. oktober 2018
Da den første version af SØM blev offentliggjort i januar 2018, var modellen først og fremmest rettet imod at regne på økonomien i sociale indsatser over for udsatte voksne og voksne med handicap. Men fra politisk side har der været et stort ønske om, at SØM også kunne bruges på børn og unge-området. Det ønske er nu indfriet, da en udvidelse af modellen gør det muligt at regne på indsatser målrettet udsatte børn og unge.
– Det nye ved modellen er, at den nu indeholder viden om økonomiske konsekvenser inden for eksempelvis specialundervisning, ungdomsuddannelse og sociale foranstaltninger for børn og unge. Det gør det muligt at regne på økonomien i indsatser over for udsatte børn og unge”, fortæller projektchef i VIVE Rasmus Højbjerg Jacobsen, som har stået i spidsen for udviklingen af SØM.
Helt konkret betyder det, at en kommune fx kan få et bud på de budgetøkonomiske konsekvenser ved en indsats over for børn anbragt i plejefamilier, hvor formålet med indsatsen er at undgå institutionsanbringelse.
SØM giver ingen endegyldige svar
SØM på børn og unge-området bør ligesom på voksenområdet ses som et redskab, der kan give en kommune eller en anden aktør på det sociale område indsigt i den forventede økonomi i indsatser. Men SØM giver ikke det endegyldige svar på, om indsatsen er en god investering eller ej.
– Det handler jo om mennesker, og økonomien i konkrete indsatser vil afhænge af de præcise individer, som er med i indsatsen. Men SØM er et godt bud på en model til at vurdere det økonomiske perspektiv i indsatser over tid, og denne viden kan være et vigtigt input, når kommunerne skal tage beslutninger om, hvilke indsatser der skal igangsættes eller videreføres for en udvalgt målgruppe”, forklarer Rasmus Højbjerg Jacobsen.
Han understreger, at det er kommunernes eget ansvar, at beregningen i den konkrete kommune bygger på de korrekte lokale forudsætninger – og dermed giver det mest retvisende resultat. For det vil altid være brugeren, der har viden om den konkrete indsats, som SØM skal regne på.
Muligt at se beregninger fordelt på forvaltninger
I den nye version af SØM er der desuden indbygget en funktion, hvor kommunerne har mulighed for at se et bud på resultaterne af en beregning fordelt ud på de kommunale forvaltninger.
”Det er et ekstra tilbud til kommunerne, som kan være med til at understøtte dialogen på tværs i kommunen, når man kan se omkostninger og økonomiske konsekvenser fordelt ud på de enkelte forvaltninger”, siger direktør Mette Bøgelund fra Incentive, som har stået i spidsen for udviklingen af modellens brugerflade.
Læs mere og hent SØM på Socialstyrelsens hjemmeside her.
Del på
Andre nyheder
SERVICES
Market access og sundhedsøkonomi
Market access-landskab og -strategi, real-world evidence og registeranalyser, sundhedsøkonomisk modellering, HTA- og tilskudsansøgninger, litteraturstudier, surveys og patient-reported outcomes.
Transport og infrastruktur
Omkostningsanalyser, business cases, takster og priser, investeringsanalyser, prognoser, prissætning, kollektiv transport, regulering og markedsanalyser.
Klima og energi
Analyser af klimaaftryk og -tiltag, ny regulering, samfundsøkonomi, cost-effectiveness, business cases, investeringsanalyser, klimaplaner, effektiviseringspotentialer, skatter og afgifter.
Samfundsøkonomi
Cost-benefit, cost-effectiveness, intern rente, nutidsværdi, skatteforvridning, effekter for statskassen, afgifter og skatter.
Prissætning
Pricing excellence, værdibaseret prissætning, prissætning af nye produkter, design af nye prismodeller, optimering af rabatter og rabatpolitik, og prisregulering.
Konkurrence og erstatning
Økonomiske erstatningsopgørelser, fusioner, statsstøtte, dominerende stilling og immaterielle rettigheder.
BI & Analytics
Analytics, BI, data, what if?, Python, Power BI, kortlægning, diagnose, prognose, anbefaling, forecast og værktøjer.